Volgend jaar wordt alles beter: terugblikken op 2020

Oud op Nieuw is altijd hét moment voor goede voornemens. Maar deze keer bedenken we geen goede voornemens, maar gaan we even terugblikken op 2020. Want wat een jaar was 2020. Het jaar dat voor velen van ons het beste jaar ooit had moeten worden. Een jubileumjaar. Een jaar vol groeiplannen. Mooie reizen. Grootse plannen voor ieders leven. En een stom virus gooide volledig roet in het eten. Maar zorgde indirect ook voor nieuwe inzichten en mooie momenten. Laten we terugblikken op 2020.

VLWSSN kwam tot leven

2020 was voor ons natuurlijk hét jaar dat deze website live ging. Een platform waarmee we (jong)volwassenen willen helpen om volwassen te worden. Voor degenen die bepaalde informatie niet elders kunnen vinden, het niet duidelijk omschreven vonden óf simpelweg voor degenen die nog niet wisten dat ze op zoek waren naar bepaalde informatie en het bij ons hebben gevonden.

Naast de serieuze onderwerpen (over je knaken of je nieuwe baan) bleek er ook genoeg ruimte voor luchtige zaken, zoals activiteiten om met vrienden te doen ten tijde van corona. Of dé tips op het gebied van duurzaamheid. Enne vergeet al die tips over de feestdagen niet.  Met als kers op de taart de VLWSSN adventskalender. Weken waren we ermee bezig, maar het aantal positieve reacties hadden we alleen maar op kunnen hopen. Wij vonden het fantastisch, we hopen jullie ook!

Thuiswerken: een gruwel of een zegen

Voor de een gruwel (al die ellendige Zoom-meetings), voor de ander een zegen (een half uur voor werktijd de wekker YEHES). Thuiswerken heeft anno 2020 heel wat stof doen opwaaien en heeft vooral laten blijken dat het gewoon kan. Het bleek niet alleen weggelegd voor de freelancers onder ons, maar met een ‘normale baan’ was het ook een prima optie.

Wel bleek dat we veel behoefte hadden aan structuur. We gingen van tevoren, in de lunchpauze en na werk massaal wandelen om toch even die reistijd te ervaren en zo te kunnen ontladen na een drukke werkdag. Ook bleek dat een fijne thuiswerkplek écht belangrijk is. En dat werkgevers verplicht zijn deze (tot op zekere hoogte) te verschaffen. Denk alleen al aan anti-RSI gadgets of een goede bureaustoel.

Meer knaken in je zak

Nu we niet meer hele dagen op het terras doorbrengen (al heb ik er zelf écht wel een paar keer gezeten) blijft er ineens een boel geld over! Ik zou mevrouw Duppie Dinsdag niet zijn als ik niet gelijk een spaarpotje had aangemaakt voor dit overgebleven geld. Het feit dat je er ineens achter komt wat een boel geld je uitgeeft aan vrijetijdsbestedingen die nu gesloten zijn, gaf mij persoonlijk zowel een fijn gevoel (je kunt het geld nu sparen voor die reis na corona) als een triest gevoel (zoveel hebben we moeten missen de afgelopen maanden).

Wat we hiervan kunnen leren is denk ik het volgende: laten we iets bewuster met ons geld omgaan en kijk of je bijvoorbeeld kan beleggen voor je oude dag. Of stel een kasboek op waarmee je concreet ziet waar het geld al die tijd naartoe is gegaan om vervolgens te bedenken of dit komend jaar ook wel wat minder kan.

Eigen huis en tuin

Ben jij de afgelopen maanden bij ‘team huisverbouwing’ of ‘team weg-uit-m’n-huis’ gegaan? Ik zelf heb weer meerdere projecten in huis aangepakt en heb er een sport van gemaakt mijn mini-paleis zo leuk mogelijk te maken.

Ik ben namelijk van mening dat of je nu huurt of koopt, je huis jouw plekje moet zijn waar je het liefst alle tijd wilt doorbrengen en waar je echt thuiskomt. En dat kan al door kleine dingen zoals een muurtje verven. Je meubels anders neerzetten. Of een parel bij de kringloopwinkel scoren. Kleine dingen die toch een groot verschil kunnen maken.

Hier ben ik aan het klussen! Ziet er best profi uit, niet?

Pas op de plaats

2020 is een zwaar jaar geweest voor iedereen die er niet zo lekker in zat. Of het nu een winterdip was, of een zwaarder probleem, al dat thuiszitten en een gebrek aan sociale contacten heeft er bij waarschijnlijk iedereen hard ingehakt. Ook deed het veel van ons realiseren hoe ontzettend waardevol vrienden en familie zijn. En hoe fijn het is om in de toekomst weer de vanzelfsprekendheid te hebben om iemand een knuffel te geven.

Al met al heeft 2020 een grote pauze ingelast voor ons allemaal.  We moesten rust nemen. En wel direct! We leerden weer vervelen. Of leerden écht wijn drinken. We wandelden ons een ongeluk: er werd zelfs een digitale Vierdaagse opgestart!

Oude en nieuwe liefdes

Voor alle singles onder ons: hoe heb jij het daten ervaren tijdens corona? Want good lord, wat doe je als de kroegen dicht zijn, het pijpenstelen regent en je toch met iemand wilt afspreken? Bij de ander thuis? Maar hoe zit dat dan met die 1,5m afstand? Zoen je alsnog op de eerste date? Net als normaal? Houd vol! Als je iemand leuks tegenkomt lukt het toch wel. Enne, we hebben nog altijd die lockdown-buddy!

Naast nieuwe liefdes hebben ook veel mensen hun liefde verloren. Of het nu een relatie was die stukliep, of een dierbare die (aan corona) overleed. Hopelijk heb je veel steun weten te halen bij anderen en gemerkt dat zelfs in tijden dat je elkaar niet kunt knuffelen er toch enorm veel mensen zijn die aan je denken. Bij leuke én minder leuke momenten.

Viervoeters

Steek je hand op als je hebt overwogen om een huisdier te kopen. Niet? Ik wel. Maar gelukkig ook gelijk met het besef dat corona ooit weer een keer over gaat. En ik dan niet elke dag 6x een uur kan wandelen, omdat ik mijn werk niet zo lekker flexibel kan indelen. Helaas is het voorlopig nog geen optie, maar wat hebben veel mensen een goede daad verricht in het asiel. Don’t shop, adopt.

Jongens het was mij allemaal wat. Ik heb zowel een zwaar als fantastisch jaar gehad. Ultiem genoten van de zomer en fantastische mensen leren kennen. Ook ik ben er écht wel een beetje klaar mee, maar kan niet ontkennen dat er simpelweg ook mooie dingen zijn gebeurd afgelopen jaar. Wel kijk ik enorm uit naar 2021. Want het kan alleen maar beter worden. En ik durf met goede moed te zeggen dat dit gewoon hét jaar wordt voor alle plannen die we tot nu toe in de ijskast hebben moeten zetten. Wat jullie?

Inge Renes
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen