Wasmachine kopen: waar moet je op letten?
22 november 2021 

Wasmachine kopen: waar moet je op letten?

Zodra je op jezelf gaat wonen, heb je een aantal standaard huishoudelijke apparaten nodig, zoals een wasmachine. Het kiezen van een fijne wasmachine kan een lastige klus zijn. Er is zoveel keuze en waar moet je precies op letten? Om je te helpen bij het kiezen van een fijne washulp, zetten we een aantal tips op een rijtje waar je op kunt letten als je een wasmachine gaat kopen. 

Soort wasmachine

Er zijn een aantal soorten wasmachines: voorlader, bovenlader en een wasdroogcombinatie. De voorlader is de bekendste. Dit is een wasmachine waar de deur aan de voorkant zit. Verder heb je een bovenlader waarbij je de was aan de bovenkant in de machine stopt. En dan is er nog de wasdroogcombinatie. Dit is een combinatie van een wasmachine en wasdroger. Een voorlader wordt het meest gekozen.

Budget

Je kunt het zo gek maken als je wilt. Er zijn wasmachines van een paar honderd euro, maar ook van ruim duizend euro. Als je net op jezelf gaat wonen, wil je waarschijnlijk niet al te veel geld uitgeven aan een wasmachine. Een goede richtlijn is om te zoeken naar een wasmachine van rond de 300 euro. Denk goed na hoeveel geld jij eraan wilt uitgeven. Voor een paar honderd euro kun jij een prima wasmachine kopen.

Merk

Je ouders zeggen waarschijnlijk: je moet een AEG of Miele kopen. Tegenwoordig zijn er zóveel merken en soorten bij gekomen. AEG of Miele zijn zeker hele goede apparaten, dat mag ook wel als je er meer dan 500 euro voor betaalt. Maar goedkopere merken doen hun werk ook goed, denk aan Whirlpool, Indesit, Zanussi en Beko.

Aantal kilo

Om het je nog wat moeilijker te maken, moet je naast bovenstaande punten ook nog nadenken over het vulgewicht. Een voorlader heeft een vulgewicht variërend van 5 tot en met 12 kilo. Ga je alleen wonen? Dan is een vulgewicht van 5 of 6 kilo genoeg. Als je samen gaat wonen, kies dan voor een vulgewicht van minimaal 7 kilo. Bij vulgewicht let je dus op het aantal personen in je huishouden en hoe vaak je per week wilt wassen.

Afmeting

Het is ook slim om te letten op de afmetingen. Bij de voorlader kan de diepte verschillen, dit is namelijk afhankelijk van het vulgewicht. Hoe meer kilo’s, hoe groter de trommel en dus ook de wasmachine. De breedte van een voorlader is ongeveer 60 cm en hoogte is 85 cm. Een bovenlader is vaak een stuk smaller, namelijk 40cm. Als je een kleine ruimte hebt, is het dus slim om echt goed op de afmetingen te letten en het van tevoren te meten in de ruimte of de machine echt past.

Programma's

Zorg dat de ‘standaard’ programma’s zeker op de wasmachine zitten, zoals: katoen, fijne was en synthetisch. Je kunt verder erop letten of de wasmachine een 30 graden programma en een verkort programma (voor bijvoorbeeld het opfrissen van je kleding in 30 minuten) heeft. In de meeste gevallen is het zo: hoe duurder de wasmachine, hoe uitgebreider de programma’s. Je zou ook aan je moeder (of vader) kunnen vragen welke wasprogramma’s zij het meest gebruiken. Dan heb je een richtlijn waar je op kunt letten.

Zuinig

Het laatste onderdeel waar je op kunt letten, is de energiezuinigheid. Een zuinige wasmachine verbruikt minder water en stroom, waardoor je per maand wat euro’s kunt besparen op de energiekosten. Een hele zuinige wasmachine is in de meeste gevallen wel duurder. Let op het energielabel en vergelijk de verschillende modellen en energielabels goed met elkaar.

Zo, genoeg stof om over na te denken. Ook goed om tijdens je zoektocht te letten op de reviews. Vergelijk verschillende aanbieders (zoals Bol.com, MediaMarkt en Coolblue) qua prijs, maar ook qua reviews. Je kunt je ook in de winkel laten adviseren. Heb je nog een vraag over een wasmachine kopen? Mail dan naar redactie@vlwssn.nl, ik denk graag met je mee. Succes!


Over de schrijver
Joni is oprichter en hoofdredacteur van VLWSSN. Na haar studie miste ze een plek waar ze heen kon met al haar vragen over volwassen worden. Want... je bent klaar met studeren, en nu? Omdat ze dit erg gemist heeft, is ze dit platform gestart om jou wél een plek te geven waar je terecht kunt voor heel veel informatie én jouw vragen over het leven na je studie.
Reactie plaatsen