Wasmachine schoonmaken en onderhouden doe je zo!
13 februari 2022 

Wasmachine schoonmaken en onderhouden doe je zo!

Heb je wel eens de filter van je wasmachine schoongemaakt? De rubberen rand van de deuropening? En het wasmiddelbakje? Voorkom problemen met je wasmachine (zoals kalkaanslag, stinkende was of verstopping) door ‘m regelmatig schoon te maken. Ja, maar hoe dan? Ik leg je uit hoe je jouw wasmachine schoonmaakt. Want het is helemaal niet zo lastig!

Was regelmatig op 60 of 90/95 graden

Koud wassen is beter voor het milieu. Zo kun je bijvoorbeeld kleding het beste wassen op een lage temperatuur (30-40 graden). Niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je kleding. Check het waslabel op welke temperatuur het kledingstuk gewassen mag worden. Maar draai ook ongeveer 1-2 keer per maand een was op minimaal 60 graden om bacteriegroei te voorkomen. Handdoeken, ondergoed (behalve bh’s) en beddengoed was je waarschijnlijk al standaard op 60 graden (of hoger), maar was bijvoorbeeld handdoeken, theedoeken en vaatdoekjes af en toe op 90/95 graden. Zo voorkom je nare geurtjes, schimmelvorming en kalkaanslag. Een nadeel is wel dat wassen op deze hoge temperaturen 5x keer zoveel kost als een wasje op 30 graden. Maarja, een nieuwe wasmachine is nóg duurder ;)

Ontkalk de wasmachine met (schoonmaak)azijn

Draai ongeveer om de 3-6 maanden je wasmachine leeg op 90/95 graden en doe een flinke scheut schoonmaakazijn of natuurazijn in het wasmiddelbakje. Door je wasmachine regelmatig leeg te draaien verdwijnen alle achtergebleven zeepresten, bacteriën en schimmels. Nare geurtjes gaan weg én je voorkomt kalkaanslag. Het schoonmaken van je wasmachine hoeft niet moeilijk te zijn!

Maak de filter schoon

Een belangrijk onderdeel van je wasmachine schoonmaken is het reinigen van de filter. Weet je waar de wasmachinefilter zit? Als het goed is, zit dit rechts onderin aan de voorkant van je wasmachine. Het is belangrijk om de filter ongeveer 1-2 keer per maand schoon te maken (I know, dat is vaak… ik heb het ook al ruim 6 maanden niet meer gedaan. Hoog tijd weer dus.). Zo voorkom je (kleine) storingen en lekkages.

Maar hoe maak je de filter nou schoon? Om te beginnen heb je een handdoek en een plastic bak nodig. Leg de handdoek goed onder de wasmachine bij de filteropening en zorg dat de wasmachine uit staat. Maak nu het filterklepje open, draai de dop los en haal de dop er helemaal uit. Let op: als je nog nooit het filter hebt schoongemaakt, raden we aan om te proberen om een plastic bak(je) onder de filter te houden (houd bijvoorbeeld de wasmachine wat naar achter zodat de rand van het bakje eronder past). Er kan namelijk veel water uitkomen en met het bakje kun je dit goed opvangen. Je kunt dit ook oplossen door er flink wat handdoeken onder te leggen die het water opvangen. Maak de filterdop goed schoon, check in de filteropening of er eventueel muntjes, haarspeldjes of andere kleine voorwerpen liggen. Haal dit eruit. En check ook of achterin de opening het rotertje draait, dit zorgt er namelijk voor dat het water tijdens een wasbeurt wordt weggepompt.

Is dit een en al abracadabra voor je? Bekijk dan onderstaande video voor een duidelijke uitleg.


Zet de wasmachinedeur en het wasmiddelbakje open

Laat na welke wasbeurt de deur en het wasmiddelbakje openstaan. Zo krijgen bacteriën en schimmels minder snel de kans om te groeien en je voorkomt dat je wasmachine gaat stinken. Dus lekker open laten staan! Maak na elke wasbeurt ook meteen even de deur en het bakje droog met een doekje.

Maak het wasmiddelbakje schoon

Haal het wasmiddelbakje uit de wasmachine en maak het goed schoon. Verwijder alle zeepresten en eventuele schimmel. Maak ook zeker de ruimte waar het wasmiddelbakje in zit schoon, want ook daar kan heel wat viezigheid zitten. Veeg alles droog en hup, gooi dat bakje er weer in!

Gebruik niet te veel wasmiddel

Hoe meer wasmiddel, hoe schoner de was? Zeker niet! Doseer de hoeveelheid wasmiddel. Het heeft geen zin om er scheppen wasmiddel in te gooien, dit zorgt er alleen maar voor dat er meer zeepresten achterblijven en je wasmachine misschien zelfs eerder stuk gaat. Dus gebruik bij vloeibaar wasmiddel de doseerdop van de fles (die zit er niet voor niks op!). Bij poederwasmiddel doe je er een klein schepje in. Ook goed om te weten: je kunt beter poeder gebruiken dan vloeibaar om zeepresten in de wasmachine te voorkomen. Heb je beide? Wissel het dan af!

Maak de rubberen rand van de deuropening schoon

Pak een vochtige doek en maak de rubberen rand van de deuropening schoon. Hier kan de zogeheten vetluis zitten. Goor, de wat? Vetluis ontstaat na het draaien van veel wasjes op een lage temperatuur. Haren, lichaamsvetten en huidschilfers komen in aanraking met het wasmiddel en kunnen in de rubberen rand gaan zitten. Maar het zijn geen echte luizen hoor (thank god!), het is een vettige substantie waar bacteriën op groeien. Door te vaak op koude temperaturen te wassen, is de kans op vetluis dus groter. Dit kan zorgen voor bruine of zwarte vlekken op het wasgoed en een vieze geur. Door regelmatig de rand van de deuropening goed schoon te maken, voorkom je vetluis. (Ze hadden wel even een andere benaming mogen bedenken, want dit klinkt toch echt super vies?!)

Vergeet ook de buitenkant niet

En natuurlijk moet de wasmachine van de buitenkant ook goed schoon blijven. Neem de wasmachine eens per maand af met een vochtige doek en wat schoonmaakmiddel. Verwijder al het stof en geknoeide poeder. Kijk ook of er achter de wasmachine misschien nog wasgoed ligt of als er heel veel stof zich heeft opgehoopt. Ruim dit op!

Stop de wasmachine niet te vol

Nog een belangrijke tip om de duur van je wasmachine te verlengen: stop je wasmachine niet te vol. Doe je wasgoed in de machine en controleer of die niet te vol is door een vuist te maken en je arm tot achter in de trommel te reiken. Gaat dit goed? Zet de machine maar aan. Lukt dit niet goed? Haal dan wat was eruit, want de trommel zit dan te vol. Door je wasmachine niet te vol te gooien, belast je de lagers en schokbrekers minder. Soms kan een wasmachine zelfs aan de wandel gaan als die bijvoorbeeld te vol zit. En je was wordt ook beter schoon!

Leuk al die tips hoe ik mijn wasmachine moet schoonmaken, maar hoe vaak moet ik dit doen en hoeveel tijd kost dit? We raden aan om de filter elke maand na te kijken, maar je kunt ook om de 3-4 maanden alles in één keer doen. Zo blijft je wasmachine goed schoon en voorkom je kalkaanslag, schimmel, vetluis en andere problemen. Het kost ongeveer maximaal één uurtje van je tijd om alles schoon te maken. Dat heb je er toch wel voor over om een schone wasmachine te hebben én er langer gebruik van te kunnen maken?!

Te laat begonnen met het schoonmaken van je wasmachine en issie daardoor nu kapot? Balen, maar lees dan snel onze tips waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe washulp. 


Over de schrijver
Joni is oprichter en hoofdredacteur van VLWSSN. Na haar studie miste ze een plek waar ze heen kon met al haar vragen over volwassen worden. Want... je bent klaar met studeren, en nu? Omdat ze dit erg gemist heeft, is ze dit platform gestart om jou wél een plek te geven waar je terecht kunt voor heel veel informatie én jouw vragen over het leven na je studie.
Reactie plaatsen