Wassen doe je zo: doei stank, storingen en gekrompen truien
02 maart 2022 

Wassen doe je zo: doei stank, storingen en gekrompen truien

Je trekt de wasmachine open en er komt een lucht uit. Niet de lucht van gezellige bloempjes, maar die van natte hond. Of van dood en verderf. HELP! Wat nu? Deze en vele andere ongemakken heb ik in de afgelopen jaren al menig maal ondervonden tijdens het wassen en ik kan je vertellen: het blijft elke keer weer een onaangename verassing. In dit geval is het uiteraard beter om te voorkomen dan te genezen dus ik deel graag alle tips, zodat jij ook blijft winnen van de wasmachine en dat je een pro wordt in wassen. Let's go!

Na het wassen vieze luchtjes in de wasmachine

Waarom het gebeurt weet ik niet, maar op de een of andere manier stinkt mijn donkere was. ‘Zijn het niet je zweetsokken?’, hoor ik je al denken. Nee. Of misschien wel, maar mijn sokken stinken dan toch net zo erg? Maar die dood en verderf? Die zit dus in 50% van mijn wasgoed wanneer ik alleen de donkere dingen was. Bah.

Tegenwoordig was ik mijn donkere was standaard met een voorwas. Zo verdeel ik het wasmiddel (ik gebruik dus niet per se meer) over een langere tijd. De temperatuur blijft op 30/40 graden staan en het wasmiddel blijft ook gelijk. Gaan er sportkleren mee? Dan doe ik er soms wat poeder in van HG tegen vieze luchtjes. Werkt het? Geen idee, maar alles om die dode-bloemen-in-stilstaand-water-lucht te verdrijven.

Tip: Die vieze luchtjes kunnen trouwens ook komen, doordat het nu écht eens tijd is om je wasmachine schoon te maken. Net als alle andere apparaten in huis, heeft een wasmachine ook af en toe een schoonmaakbeurt nodig. Check hier hoe simpel het is! Ik heb inmiddels ook weer een rondje schoonmaak gedaan (geen idee meer wanneer het de laatste keer was...) en het lijkt erop dat de geur al een stuk minder is, yay.

Gekrompen truien

Prachtige gebreide truien kocht ik deze winter. Nu weet ik dat een korter model aardig hip is tegenwoordig, maar toch heb ik liever dat mijn trui blijft zoals deze in de winkel hing.

Blijkbaar krimpt wol van zowel te heet als van te koud water. Een middenmoot (40 graden) is dan kennelijk ook perfect. Een speciaal wasmiddel voor wol (waardoor het niet hard wordt) vinden je truien ook fijn. Net als de schapen zelf vindt wol het niet zo fijn om met heel veel andere stukken in de machine te zitten. Maximaal twee kilo aan was wanneer je wol wast.

Heb ik bovenstaande al geprobeerd? Ja, maar mijn truien zijn al klaar voor de Smurfen. Of voor een high-waisted jeans. En eenmaal beschadigd kom je niet zo gauw terug uit de dood. Dus volgend jaar dan maar!

Foutprogramma’s tijdens het wassen

Heeft jouw wasmachine al eens hysterisch staan piepen met de meest duivelse foutmeldingen? Nee? Good for you! Een vriendin vertelde laatst over haar wasmachine die vol met was (en water) zat en niet meer openging. Of niets deed. Hij gaf dus die duivelse foutmelding én liet water lopen. Je snapt wel dat een kleine paniekaanval ontstond.

Wat bleek: het verhaal dat sokken en ondergoed verdwijnen in je wasmachine is waar. In dit geval zat een oude onderbroek verwikkeld in de filter en dat deed de wasmachine overlopen van ellende. Letterlijk. Eenmaal de filter schoongemaakt draaide hij weer als een zonnetje. Loopt je wasmachine dus vast? Check de filter! Sowieso een goede om vaak schoon te maken. Lees hier onze schoonmaaktips voor je wasmachine, zodat je geen problemen meer hebt tijdens het wassen.

Vlekken op je schone was

Ken je dat, dat je je was uit de machine haalt en er allemaal vreemde en onverklaarbare strepen opzitten? Grote kans dat je vetluis hebt. Wat voor luis? Vetluis ontstaat na het draaien van veel wasjes op een lage temperatuur. Lichaamsvetten, huidschilfers en haren komen in aanraking met het wasmiddel en kunnen in de rubberen rand gaan zitten. Maar het zijn geen echte luizen hoor (thank god!), het is een vettige substantie waar bacteriën op groeien. Check zeker even de rubberen rand van de deur. Wij zijn tegenwoordig groot fan geworden van het overmatig gebruiken van wasmiddel (ruikt zo lekker) en erger nog: wasverzachter. Je wasmachine kan dit in combinatie met al die lage temperaturen helemaal niet kwijt! Resultaat: vuilophopingen, kleurverlies van je kleding en dus pure ellende.

Doseer allereerst je wasmiddel. Echt, je hebt niet zo veel nodig en het ruikt dikke prima. Daarna wil ik je vragen een aantekening te maken op de kalender waarmee je jezelf herinnert af en toe wat azijn, soda of anti-kalk tabletten mee te wassen bij je handdoeken en beddengoed. Lekker op 60 of 90 graden, dat vindt je wasmachine fijn. Daarna issie weer helemaal schoon en geeft ie geen vieze strepen terug. Zie het als een wellness treatment voor je machine!

Was vergeten

’s Avonds nog even een wasje erin die je ’s ochtend écht gaat ophangen. Of niet. En dan denk je hier tijdens je vierde telefoontje of achtste Zoom-meeting aan. Of wanneer je terug naar huis rijdt en je je realiseert dat je was al bijna 24 uur in de wasmachine zit. Waar is die tijd dat de wasmachine nog spitsuren draaide in het studentenhuis? En je huisgenoten dus uit pure frustratie jouw was ophingen, zodat ze zelf aan de beurt waren?

Als je geluk hebt, stinkt je was niet als je het na een x-aantal uur uit de machine hebt gehaald. Dit is compleet afhankelijk of het een donkere stinkwas is of dat het een klein wasje is van drie jurkjes. Maar wil je het risico überhaupt niet nemen? Gooi dan gewoon een mini (lees: mini!) scheutje wasmiddel in het wasbakje en zet de machine op een kort programma. Dan krijgt je was even een kick. En mocht je al in paniek zijn geraakt: een was die de hele dag in de machine ligt is echt niet gelijk beschimmeld. Trust me ik heb het (meermaals) per ongeluk geprobeerd.

Check je programma’s

En dan heb ik het niet over je Netflix-kijklijst. Nee, pak het boekje er even bij en bekijk welke programma’s er op je wasmachine zitten. Wat mij betreft zijn die figuurtjes namelijk net Chinees dus ik heb hem steevast naast de wasmachine liggen.

Je was blijft echt mooier (lees: geen Smurfen-truien) als je het juiste programma gebruikt. En draag je kleding maar één keer en was je het vaker, omdat je er bijvoorbeeld in hebt gezweet of op een feestje hebt geparadeerd? Dan raad ik je aan dit op een kort programma te wassen. Die stukken hoeven écht niet anderhalf uur op 60 graden gewassen te worden met je stinksokken. Scheelt je bovendien weer tijd.

Heb je zelf de ultieme wastip die we aan dit lijstje kunnen toevoegen? Reageer hieronder of mail je tips naar redachtie@vlwssn.nl!


Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen