Wel of geen uitvaartverzekering?
22 december 2021 

Wel of geen uitvaartverzekering?

Nadenken over een uitvaartverzekering? Doe eens normaal. ‘Ik ben nog in de bloei van mijn leven’, denk je vast. Hoewel wij zeer positief in het leven staan, moet je soms ook realistisch nadenken over de toekomst. Zeker in de huidige tijd is niets meer zeker. Des te belangrijker om ervoor te zorgen dat je toekomst voor jezelf – of je nabestaanden – goed is geregeld. Daarom duiken we eens in de wereld van de uitvaartverzekering.

Verschil uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering is een tijdelijke verzekering, bij het afsluiten van de verzekering bepaal je zelf de looptijd. Ook zit er een 'eindleeftijd' aan, dat is het moment dat de verzekering stopt. Dit is bij de meeste verzekeraars tussen de 70 en 80 jaar. Met deze verzekering ontvangen jouw nabestaanden eenmalig een bedrag als jij overlijdt binnen de verzekeringsperiode. Dan wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd aan je nabestaanden, bijvoorbeeld je partner of ouders. Zij mogen zelf bepalen waar ze dit aan uitgeven: bijvoorbeeld als extra inkomen of om het huis af te betalen. Heb je (net) een huis gekocht met je partner? Dan is het verstandig om deze verzekering af te sluiten.

Met een uitvaartverzekering verzeker je letterlijk de uitvaart, dus je begrafenis of crematie en alles wat hierbij komt kijken. Deze verzekering sluit je in principe af voor de rest van je leven. Eerder stoppen is zonde, je krijgt het opgebouwde geld niet terug. Oh ja: een uitvaartverzekering is hetzelfde als een begrafenisverzekering, uitvaartpolis en een crematieverzekering.

Wat verzeker je bij een uitvaartverzekering?

Dit verschilt per verzekering. Het heeft met name te maken met de uitkering die je krijgt bij overlijden. Hoewel dit ook weer per verzekeraar verschilt, kan je meestal kiezen uit:

  • 100% vergoeding van de uitvaart tot een maximaal bedrag.
  • 100% uitkering aan de nabestaanden tot een maximaal bedrag.
  • Combinatie van vergoeding uitvaart en uitkering aan nabestaanden.

In het geval van de laatste optie krijgen de nabestaanden zelf een bedrag tot hun beschikking dat ze kunnen houden of ook kunnen uitgeven aan de uitvaart. Wil je bijvoorbeeld dat de nabestaanden een groot diner na afloop organiseren? Dan kunnen zij het geld hiervoor gebruiken. Ben je 110 geworden en zijn misschien zelfs alleen je kleinkinderen aanwezig op je uitvaart? Dan kan een kleine uitvaart voldoende zijn en kun je het overige geld aan hen schenken.

Wat kost een uitvaart?

Een simpele uitvaart kost al gauw €5.000,-. Bijna net zoveel als een tweedehands auto! Wil je bloemen, koffie en gebak (of bier en bitterballen), meer dan tien mensen uitnodigen en een mooie auto (of een koets, het kan allemaal) die jou naar de begraafplaats of het crematorium brengt? Of denk bijvoorbeeld aan de rouwkaarten die verstuurd worden. En bedenk of je een simpele kist wilt of een met tierelantijntjes (wit met gouden stippen, beplakt met foto's van alle reizen die je ooit hebt gemaakt?). Alle extra's kosten geld.

Wil je begraven worden? Dan zitten er ook nog kosten aan voor het graf en de grafsteen. Blijf je daar tien jaar in liggen, kost dit zo’n €3.000,- waarna je nabestaanden het kunnen verlengen.

Waarom nu al denken aan een uitvaartverzekering?

Wij gaan er natuurlijk niet van uit dat we op korte termijn overlijden. Behalve dat we af en toe van een berg af snowboarden of een zwembad in duiken, doen we niet aan heel gevaarlijke sporten en zijn we allemaal gezond. Maar wat als je toch plotseling vroegtijdig overlijdt? Of je hebt je hele leven geleefd als een god waarbij geld moest rollen?

Misschien heb je nu – of tegen die tijd – geen spaarpotje voor een uitvaart. Dan komen de kosten automatisch bij je nabestaanden te liggen of wordt het bedrag van de erfenis afgetrokken (denk aan de eventuele verkoop van je huis). Dan is het wel fijn dat je dit voor hen hebt geregeld. En je nabestaanden niet meer na hoeven te denken over de kosten die hierbij komen kijken. De meeste verzekeringen lopen door tot je 85ste. Hierna betaal je geen premie meer. Overlijd je eerder? Dan betaal je uiteraard niet door, maar krijg je wel het afgesproken bedrag uitgekeerd.

Vroeg verzekeren kost het minst

Wist je dat je relatief het minst betaalt als je op een zo jong mogelijke leeftijd begint met je verzekering? Het loont dus om zo vroeg mogelijk te starten. Even een vergelijking met de tarieven van een willekeurige verzekeraar:

Inhoud verzekering:

  • Looptijd tot 85 jaar
  • €8.000 uitgekeerd

Beginnen met 18 jaar: premie van €6,83 per maand = €5.491,- totaal
Beginnen met 30 jaar: premie van €9,38 per maand = €6.190,- totaal
Beginnen met 50 jaar: premie van €18,81 per maand = €7.900,- totaal

Zoals je ziet moet je in dit geval na je 50ste, als je nog niet verzekerd was, de afweging maken of je zelf geld apart zet of je alsnog verzekert, mocht je bijvoorbeeld kans hebben eerder te komen overlijden. Want je hebt dan niet heel veel aan die uitvaartverzekering. Als je dus jong begint, bespaar je heel wat geld en wordt er €8.000,- uitgekeerd, ook al betaal je 'maar' €5.491,- aan premie.

Kies je voor een kortere looptijd, omdat je bijvoorbeeld na je 65ste van plan bent je maandlasten zo laag mogelijk te houden? Dan krijg je opnieuw bij veel aanbieders korting:

Inhoud verzekering:

  • Looptijd tot 65
  • €8.000 uitgekeerd

Beginnen met 18 jaar: premie van €9,21 per maand = €5.194,- totaal
Beginnen met 30 jaar: premie van €13,14 per maand = €5.518,- totaal
Beginnen met 50 jaar: premie van €36,53 per maand = €6.575,- totaal

Zoals je ziet scheelt dit weer een hoop geld!

Er veel dingen om over na te denken bij een uitvaart. Maar ook hier kan je weer geld op besparen. En van besparen, daar houden wij bij VLWSSN van! Ga er eens goed voor zitten en bekijk je mogelijkheden. Voor iedere situatie is het weer anders dus laat je goed informeren. Kijk ook eens naar partnerpakketten en de mogelijkheden om je (toekomstige) kinderen te verzekeren. Die zijn vaak tot hun 18e gratis. En als je alle info binnen hebt, trek je een fles wijn open om te proosten op het leven. Want voorlopig mogen we daar nog even van genieten!

Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen