Welke rekeningen kun je elk jaar verwachten?
09 maart 2022 

Welke rekeningen kun je elk jaar verwachten?

Zodra je op jezelf gaat wonen, mag je zelf bepalen wat je eet, waar je elke avond uithangt en hoelang je in bed blijft liggen. En zo kunnen we nog wel even door blijven gaan. Maar het is niet alleen maar lang leven de lol, want er moeten ook rekeningen betaald worden... En dan bedoel ik niet die van je nieuwste Zalando-bestelling of het Thais eten van gisteren. Elk jaar komen er een aantal rekeningen jouw kant op die je moet betalen. Hieronder zet ik ze voor je op een rijtje!

1. Woonlastennota (gemeentelijke belastingen)

Elk jaar in februari valt de woonlastennota van de gemeente op de deurmat. Op de woonlastennota vind je: aanslag van de onroerendezaakbelastingen (OZB), aanslag van de afvalstoffenheffing, rioolheffing eigenarendeel en de WOZ-beschikking. Oké: wat betekenen al deze heffingen?

Aanslag van de onroerendezaakbelastingen (OZB)

Onroerendezaakbelasting betaal je over onroerende zaken die je bezit in je gemeente, zoals een woning of bedrijfspand. Je betaalt alleen deze belasting als je op 1 januari van het belastingjaar eigenaar bent van een woning of bedrijfspand zoals een winkel of kantoor. Als je een appartement huurt, dan betaal je geen onroerendezaakbelasting.

Aanslag van de afvalstoffenheffing

Afvalstoffenheffing betaal je voor het ophalen en verwerken van je afval. Ieder huishouden betaalt deze heffing, ook als je geen of weinig afval aan de straat zet of in de ondergrondse container in de buurt dumpt. Er gelden vaste tarieven, de hoogte van de heffing is afhankelijk van hoe groot je huishouden is en in welke gemeente je woont. Zoek dus zeker even op hoeveel afvalstoffenheffing je in jouw gemeente moet betalen (type in Google 'afvalstoffenheffing + jouw gemeente in, super easy!).

Huur je een kamer en heb je geen eigen toilet, douche en keuken? Dan ontvang je geen aanslag voor de afvalstoffenheffing, de aanslag gaat naar de verhuurder.

Rioolheffing eigenarendeel

Deze heffing betaal je alleen als je eigenaar bent van een (on)roerende zaak, zoals een woning of bedrijfspand en als je een directe of indirecte aansluiting hebt op de gemeentelijke riolering. Met de opbrengst uit deze heffing zorgt de gemeente ervoor dat de riolering goed blijft werken en onderhouden wordt.

WOZ-beschikking

Op de woonlastennota vind je ook de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van de woning die je huurt of waar je eigenaar van bent. Dit is het bedrag dat de woning op een bepaalde datum zou opbrengen. De WOZ-waarde bepaalt onder meer hoeveel onroerendezaakbelasting je moet betalen. Er zijn ook andere instellingen die de WOZ-waarde van de gemeente gebruiken, namelijk: het waterschap, de Belastingdienst, verhuurders en hypotheekverstrekkers.

Voor iedereen is de hoogte van de woonlastennota anders. Als je een appartement huurt, betaal je in de meeste gevallen alleen de afvalstoffenheffing. Ook vind je op de nota de WOZ-waarde van het appartement. Ben je eigenaar van een woning? Dan betaal je alle bovenstaande heffingen. De hoogte van alle heffingen verschillen per gemeente en per huishouden. Houd er rekening mee dat de woonlastennota een behoorlijk bedrag kan zijn. Kun je het geld niet missen? Dan kun je ook een aanvraag doen om het bedrag in bijvoorbeeld 12 termijnen te betalen of zet maandelijks een bedrag apart, zodat je de nota zodra die komt in één keer kunt betalen zonder alle ribben uit je lijf te rukken.

2. Waterschapsbelasting

Waterschapsbelasting behoort ook tot de rekeningen die elk jaar op een vast moment terugkomt. Deze belasting betaal je voor het gebruik van de watervoorziening in jouw regio. De waterschappen (soort provincies, maar dan voor waterbeheer) zorgen er onder meer voor dat we schoon drinkwater hebben. Heel belangrijk dus! De hoogte van deze belasting verschilt per huishouden (eenpersoons- of meerpersoonshuishouden) en of je een huur- of koopwoning hebt. Woningeigenaren betalen meer waterschapsbelasting, omdat ze ook nog een aanslag krijgen over de WOZ-waarde van de woning. Houd rekening met een aanslag van een paar honderd euro!

3. Jaarafrekening energie

Maandelijks betaal je een vast bedrag (voorschot) voor de energie. Eén keer per jaar ontvang je een jaarafrekening van je energieleverancier. In deze afrekening staat hoeveel energie (gas, elektriciteit of bijvoorbeeld stadsverwarming) je verbruikt hebt. Ook vind je hierin of je moet bijbetalen of misschien krijg je juist wel geld terug. Als je te veel verbruikt hebt, betaal je bij. Dit kan soms wel even schrikken zijn! Je maandelijkse bedrag was dus te laag. Als je juist energiebewust bezig bent geweest, dan kan het zijn dat je geld terugkrijgt. Heb je voor gas en elektriciteit verschillende aanbieders? Dan ontvang je ook twee jaarafrekeningen.

Let op: de energierekening bestaat ook uit vaste onderdelen waar je geen invloed op hebt, zoals vastrecht. Dit is een vast bedrag dat je betaalt voor de levering en het transport van de energie.

4. Jaarafrekening water

Net als bij energie ontvang je ook van het waterverbruik één keer per jaar een jaarafrekening. De jaarrekening bestaat uit: waterverbruik (hoeveel aantal m3 drinkwater je hebt verbruikt), vastrecht (een vast bedrag voor de levering en transport van water), rijks- en provinciale belastingen, btw en voorschotten. In een aantal gemeenten betaal je ook heffing van het waterschap en de gemeente. Als je minder water hebt verbruikt dan ingeschat, krijg je geld terug. Heb je meer water verbruikt? Dan moet je helaas bijbetalen. Gelukkig is het bedrag dat je voor water betaalt vaak een stuk minder dan voor energie. Dus mocht je meer verbruikt hebben, zal het niet zo snel een groot bedrag zijn. Maare, je kunt ook gewoon gemakkelijk je waterverbruik verminderen door bijvoorbeeld korter te douchen, minder te wassen en tijdens de afwas de kraan niet te laten lopen. Scheelt je toch weer tientjes op de eindafrekening.

5. Eventuele huurverhoging

Huur je een kamer, appartement of geheel huis? Dan kan het zijn dat jaarlijks vanaf 1 juli de huur wordt verhoogd. Voor sociale huurwoningen wordt er jaarlijks een vast percentage afgesproken wat verhuurder maximaal op de huur mogen gooien. Huur je in de vrije sector (dit zijn huurwoningen waarbij de huurder geen recht op huursubsidie heeft)? Dan geldt er geen maximale huurverhoging, dit kan in jouw voor- of nadeel werken!.

6. Eventuele parkeerkosten

Huur je een parkeerplek bij je woning? Of heb je een parkeer- en/of bezoekersvergunning? Hier betaal je ook jaarlijks voor. Dit bedrag is afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Je krijgt hier een aparte rekening voor.

7. Inkomstenbelasting

Elk jaar vanaf maart dient Nederland massaal de inkomstenbelasting in. Heb je een brief of mail ontvangen waarin staat dat je belastingaangifte moet doen? Dan moet je dit ook daadwerkelijk doen. Heb je geen bericht ontvangen? Het kan in veel gevallen een slimme zet zijn om toch je belastingaangifte te doen, want het kan zo maar zijn dat je geld terugkrijgt. Het kan ook zijn dat je moet betalen, houd hier rekening mee. Blijkt na het invullen van de aangifte dat je €16 of meer terugkrijgt? Verstuur dan je ingevulde aangifte, want de Belastingdienst betaalt bedragen boven de €16 euro uit.

Blijkt na het invullen dat je minder dan €49 zou moeten betalen? Dan hoef je in principe je aangifte niet te versturen, want alles onder dit bedrag hoef je niet te betalen. Is het bedrag hoger dan €49? Dan moet je de aangifte versturen en dat bedrag moet je dan ook betalen. Let op: na een paar maanden krijg je de definitieve aanslag Inkomstenbelasting, het bedrag dat hier op staat moet je betalen of krijg je terug. Houd er dus ook rekening mee dat het mogelijk is dat je elk jaar geld moet betalen aan de Belastingdienst.

Zoals je ziet zijn er best wat rekeningen die je elk jaar kunt verwachten. Hoeveel geld je moet betalen is dus afhankelijk van je situatie. Zorg in ieder geval dat je genoeg spaargeld hebt om deze rekeningen elk jaar te kunnen betalen! Wil je meer lezen over het thema geld en leren hoe je kunt sparen voor deze rekeningen? Kijk dan zeker eens hier voor heel wat interessante geldartikelen.

Over de schrijver
Joni is oprichter en hoofdredacteur van VLWSSN. Na haar studie miste ze een plek waar ze heen kon met al haar vragen over volwassen worden. Want... je bent klaar met studeren, en nu? Omdat ze dit erg gemist heeft, is ze dit platform gestart om jou wél een plek te geven waar je terecht kunt voor heel veel informatie én jouw vragen over het leven na je studie.
Reactie plaatsen