Welke verzekeringen heb ik nodig? En welke niet?
27 maart 2022 

Welke verzekeringen heb ik nodig? En welke niet?

Je hebt iets nieuws gekocht en je bént me er toch een partij trots op. Maare... drie keer knipperen en het is kapot. Of je rijdt op je nieuwe fiets door de stad, komt terug van het terras en hij is weg. En wat nou als je bij iemand anders schade aanbrengt? De hamvraag die blijft terugkeren: welke verzekeringen heb ik nodig en welke niet? En waarom is het voor iedereen anders om deze keuze te maken?

De basisregel van verzekeren

Een wijs man zei ooit: een verzekering afsluiten is als het ware je angst afkopen. In feite verzeker je enkel en alleen hetgeen wat je niet zelf kunt opbrengen. Zodra je twee keer opnieuw de uitgave kunt doen om het opnieuw te kopen, hoef je het eigenlijk niet te verzekeren en heb je dus geen waslijst aan verzekeringen nodig. Dus stel je koopt een nieuwe telefoon van €300. Kun je deze per direct nog een keer kopen? Top. Hoef je hem niet te verzekeren.

Verplichte verzekering

Sommige verzekeringen zijn helaas verplicht. Denk aan je zorgverzekering. Of een verzekering voor je auto wanneer je die koopt. Maar is het wel zo 'helaas'? Denk er maar eens over na: wanneer je jouw auto in de prak rijdt of hij wordt gestolen, heb je vaak niet zomaar het geld klaarliggen om een nieuwe te kopen of de schade te betalen. En wanneer je in het ziekenhuis belandt met een of andere enge ziekte ben je maar wat blij dat je zorgverzekering dit (grotendeels) dekt. Oh en de opstalverzekering is ook een verplichte verzekering, maar die is alleen verplicht als je een huis hebt gekocht (met hypotheek). Deze verzekering dekt de schade aan je huis en zonder een opstalverzekering kun je geen hypotheek krijgen.

Twee verzekeringen waarvan ik niet begrijp dat ze niet verplicht zijn, zijn de aansprakelijkheidsverzekering en de inboedelverzekering. Naar mijn mening zou iedereen (al is het maar voor een klein bedrag) die op zichzelf woont deze verzekeringen moeten hebben. En ben je van mening dat ze jou niks kunnen maken? Bedenk je dan maar eens dat wanneer iemand levenslange lichamelijke schade oploopt (door jouw schuld) je maar wat blij bent dat je verzekering dit dekt. Of wanneer je huis in de brand schiet (buiten jouw schuld om) je geld gestort krijgt om een nieuwe inboedel te kopen.

Wanneer wel verzekeren?

Verzekeren doe je om hoge kosten te dekken in geval van nood. Je zorgverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en inboedelverzekering zijn hier dus enkele van. Het zijn verzekeringen die hoge kostenposten dekken waarvan je het bedrag niet zomaar op je rekening hebt staan. Deze verzekeringen heeft eigenlijk iedereen wel nodig.

Houd wel in de gaten dat je niet dubbel verzekerd bent. Een fiets verzekeren tegen diefstal in een afgesloten ruimte (bijvoorbeeld uit de schuur) is dus niet nodig, want dat valt onder je inboedelverzekering. Vergelijk ook goed de prijzen. Declareer je weinig tot nooit iets? En kun je bijvoorbeeld een x-bedrag per jaar besparen door je eigen risico omhoog te gooien? Wanneer het bedrag dat je hiermee bespaart het hogere risico opheft is dit mooi meegenomen. Besef wel dat je dit bedrag ook op je rekening moet hebben staan.

Wanneer niet verzekeren?

Ik kan niet voor jou bepalen welke verzekeringen niet nodig zijn. Maar verzekeringen waar je heel goed over na moet denken zijn naar mijn mening onder meer een telefoonverzekering, aanvullende tandartsverzekering en een brilverzekering. Deze verzekeringen zijn alleen nuttig wanneer je er gegarandeerd gebruik van maakt. Een telefoonverzekering is handig wanneer je weet dat je je telefoon vaak verliest of kapot maakt. Een tandartsverzekering wanneer je een minder goed gebit hebt en dus vaak gaatjes moet laten vullen. Een brilverzekering wanneer je waarde hecht aan een nieuwe bril óf een gunstig pakket vindt waarmee je ook daadwerkelijk korting krijgt.

Dit soort aanvullende verzekeringen (ze heten niet voor niets zo) zijn wat mij betreft dan ook meer een korting. Het is óf een potje waar je geen gebruik van maakt óf een bedrag dat bij weinig tot geen gebruik alleen maar geld kost en niks oplevert.

Hoe weet ik wanneer ik wel of niet die verzekeringen nodig heb?

Voorbeeld 1: Inboedelverzekering 

Een inboedelverzekering dekt de kosten van schade of diefstal aan je inboedel. Dus alles wat je in je huis hebt staan. Vaak ben je tot een x-bedrag verzekerd, maar dit loopt al gauw op tot tientallen duizenden euro’s. Denk je dat je niks van waarde in huis hebt? Open dan voor het gemak de website van een willekeurige woonwinkel en begin met het vullen van het winkelwagentje: bed, kast, kleding (vergeet je dure Nike sneakers niet), andere kast, bank, tv, die rete-dure-sonos boxjes, keukengerei, mixer, JBL-oordopjes, de gouden ring die je van je ouders voor het afstuderen hebt gekregen… you get my point. Je bent al gauw een paar duizend euro verder. Een inboedelverzekering kost maar een paar euro per maand, dit verschilt natuurlijk per verzekeraar, dus wat mij betreft is het slim deze af te sluiten.

Voorbeeld 2: Aansprakelijkheidsverzekering

Voor een paar euro per maand ben je verzekerd wanneer iemand anders schade oploopt door jouw schuld tot een maximaal bedrag van €1.500.000. Anderhalf miljoen? Ja, je leest het goed. Mocht je de Nachtwacht slopen red je het hier niet mee. Maar menig ander schilderij zal gelukkig niet zo duur zijn. Vergeet echter niet dat indien iemand door jouw toedoen overlijdt of levenslange verwondingen oploopt het bedrag wel gauw kan oplopen.

Voorbeeld 3: Tandartsverzekering

Een gemiddeld bezoekje aan de tandarts (inclusief gebitsreiniging) kost zo'n €75 per keer. Een aanvullende tandartsverzekering kost al gauw €12 per maand. Vervolgens krijg je vaak maar 75% vergoed tot een maximum bedrag van €250 per jaar. Ga je dus twee keer per jaar naar de tandarts (€150) zou je hier 75% korting op krijgen: €112,50 waardoor je nog €37,50 zelf betaalt. Uiteindelijk betaal je dus je premie (€144, 12x12 euro p.m) plus je eigen bijdrage (€37,50) en ben je in totaal €181,50 kwijt. Dat is dus zo’n €30 meer dan zonder tandartsverzekering.

Heb je echter elke keer gaatjes? Dan ben je misschien wel €150 per keer kwijt. Ga je dan twee keer per jaar naar de tandarts (€300), krijg je 75% korting op de eerste €250 (€187,50) en betaal je de overige €62,50 zelf. In dat geval betaal je dus premie (€144) plus je eigen bijdrage (€62,50) waarmee je uitkomt op €206,50. Je bespaart in dit geval dus een kleine 100 euro door wél die verzekering te nemen. Kijk, gaatjes krijgen we allemaal. Maar als jij de afgelopen 2 jaar een schoon gebit had, is de kans natuurlijk klein dat je mond nu ineens vol met gaten zit.

Voorbeeld 4: Mobiele telefoonverzekering

Koop je een nieuwe telefoon, dan proberen ze ALTIJD een verzekering voor je af te sluiten. Denk hier goed over na! Want het kost 'maar' €6 per maand zeggen ze dan. Echter is een nieuwe telefoon vaak al zo’n €600 waard, waardoor de verzekering ineens bijna 10 euro per maand is. Oh en wil je hem ook verzekeren tegen diefstal? Gooi er dan nog maar twee euro bovenop. Daarbij is de telefoon vaak maar één jaar verzekerd, dus moet je precies in die twaalf maanden pech hebben gehad wil je gebruik kunnen maken van deze verzekering.

Is jouw telefoon al vaak gestolen? Omdat je in een risicovolle omgeving werkt of omdat je hem simpelweg vaak op de bar laat liggen tijdens het stappen? Tsja, dan kan het lonen om een verzekering te nemen. Een gemiddelde verzekering kost je dan meer dan honderd euro per jaar, wat een stuk goedkoper is dan die telefoon van €600. Maar als dat jaar niks gebeurt, had je dit bedrag beter op je spaarrekening kunnen zetten als potje voor eventueel de volgende telefoon.

Voorbeeld 5: Brilverzekering

Een brilverzekering zie ik persoonlijk als een korting. Je betaalt bijvoorbeeld €6 premie per maand (€72 per jaar) waarmee je uiteindelijk bijvoorbeeld €100 korting krijgt op je bril. Let op: waar je tegenwoordig ook niet meer je eigen ziekenhuis kunt kiezen, geldt hetzelfde voor opticiens. Een brilverzekering geldt vaak alleen bij een specifieke opticien, die soms een stuk duurder is dan nodig.

Krijg je bijvoorbeeld met jouw zorgverzekering alleen 'korting' bij een van de grotere opticiens? Grote kans dat hun brillen pas beginnen bij €300. Tuurlijk, er zijn vaak aanbiedingen, maar je zult nog een hoop zelf moeten bijbetalen. Het loont dan ook om de uiteindelijke prijs te vergelijken met een bril van een budgetmerk (denk aan Ace & Tate of Charlie Temple die toffe brillen verkopen voor ongeveer €100) en reken uit of de uiteindelijke prijs plus die €72 aan betaalde premie goedkoper is dan een 'budgetbril'. Ben je voordeliger uit? Doen! Verzeker die handel. Zo niet? Dan gewoon ff sparen en een kek modelletje bij de budgetwinkel halen. Je ziet er niet minder scherp door.

Wil je meer info over mogelijke verzekeringen? In dit artikel leggen we je er alles over uit. Welke verzekeringen vind jij écht nodig en welke vind je overbodig? En heb jij nog bespaartips op dit vlak? Ik hoor het graag, laat het weten via de comments hieronder of stuur een mail naar inge@vlwssn.nl

Uiteindelijk is de vraag of je je ergens wel of niet voor wilt verzekeren een persoonlijke kwestie. Het hangt allemaal af van het feit of je de last kunt dragen waarvoor je je mogelijk verzekert. Een belangrijke tip die ik je tenslotte wil meegeven is deze: verzeker je je niet? Zet dan altijd een potje apart voor het geval dat. Dan ben je gewoon je eigen verzekeraar!


Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen