Wonen op 30m2: 6 woonhacks die je moet weten
07 december 2021 

Wonen op 30m2: 6 woonhacks die je moet weten

Heb je eindelijk een leuk appartementje op de kop getikt, is de ruimte eigenlijk nèt iets te klein. Of toch niet? Tegenwoordig kun je kleine ruimtes super slim inrichten. Daarom deel ik zes woonhacks met je, zodat ook jij jouw appartementje van 30m2 goed kunt benutten. Here we go!

1. Creëer een slaapkamer met een roomdivider

Heeft jouw appartementje of studio geen aparte slaapkamer? Dan wil je graag privacy zonder muren te hoeven bouwen. Ik begin met een van de meest handige woonhacks: de roomdivider. Zet een grote kast (of juist doorkijkende boekenkast) naast je bed. Zo creëer je al een aparte kamer. Wil je next level gaan en een mogelijkheid creëren om de kamer af te sluiten? Installeer dan een gordijnroede tussen de kast en de muur en hang een gordijn op. Op het moment dat je gasten over de vloer hebt, kan jouw bed onopgemaakt blijven liggen. Niemand die het ziet!

Met een roomdivider en een gordijn heb je in no time een eigen slaapkamertje! Bron: Ikeahackers

2. Maak gebruik van de 'flow' van je huis

Een klein huis heeft vaak meerdere functies in één ruimte. Woon je in een studio, dan is dit al helemaal het geval en heb je (met een beetje pech óf geluk) alle functies ineen. Deze hack hoef je dan ook niet gelijk onder de knie te hebben, maar biedt wel veel rust en ruimte op het moment dat je hem doorhebt. Voel wat de flow is in je ruimte. En hiermee bedoel ik geen zweverige rituelen, maar simpele zaken als je meest gebruikelijke looproute. De plekken waar je spullen opbergt die je snel weer wilt pakken. Ruimtes met veel of weinig licht. Vaak kom je pas na een paar maanden (of in mijn geval jaren) achter bepaalde zaken waardoor het even duurt voor je jouw kleine huis ideaal hebt ingericht.

3. Ga creatief om met opbergruimte

In een huis van 30m2 word je een soort van gedwongen om woonhacks te vinden waar je creatief met opbergruimte kunt omgaan. Een aantal makkelijk te vergeten ruimtes zijn bijvoorbeeld: onder je bed, op kasten, in een poef, aan de muur. Schoenen berg je ideaal op in verrolbare bakken onder je bed. Op je kast bewaar je de kussens van je tuinset of dozen met je wintergarderobe. Kleedjes rol je op.

Maak ook gebruik van de hoogte van je appartement. Je mist horizontale ruimte (lees: vloeroppervlakte) dus hang dingen op aan muren: de tv, fiets, kasten, spiegels, planten, etc. Hoewel je in de keuken misschien wel loze hoekjes hebt, maar niet per se de hoogte in kunt gaan, kun je prima extra opbergruimte creëren. Installeer de schoenenkast van IKEA en stop er geen schoenen in maar bijvoorbeeld blikjes voedsel, opladers of andere kleine items die niet meer in je keuken passen! Lees hier hoe je zo'n keukenkast maakt én hem er tof uit laat zien.

Met een schoenenkastje van de Ikea creëer je handige bergruimte in je keuken. Bron: Nesting with Grace

4. Maak gebruik van kleur

Hoewel de meeste interieurgoeroes zullen adviseren om zo veel mogelijk wit te gebruiken in een klein appartement, is een van mijn woonhacks om juist kleur te gebruiken. Door de basis rustig te houden, kun je prima een vuurrode bank neerzetten. En als je rustige meubels hebt, gooi je toch gewoon een knalkleur op de muur?

Het mijden van donkere kleuren lap je wat mij betreft ook aan je laars. Niks wat een goed lichtplan niet kan oplossen. Dus heb je weinig ramen, maar wil je wel een donkergroene muur? Gewoon doen. Zorg wel dat je bijvoorbeeld een spiegel ophangt die het licht van de ramen reflecteert. Of een paar mooie lampen die ervoor zorgen dat het geen donker hol wordt.

5. Zorg voor flexibele meubels

Als je weinig ruimte tot je beschikking hebt, zul je gebruik moeten maken van flexibele meubels. Om te voorkomen dat je elke dag je bed in moet klappen (want slaapbank) kies je van tevoren waar je hoogste prioriteit ligt. Eet je vaak op de bank, maar wil je graag een tafel voor het geval je bezoek krijgt? Kijk dan naar een inklapbare tafel waar je met een beetje geluk óók opbergruimte in hebt. Zo heb je ruimte op het moment dat je alleen bent, maar genoeg zitplekken om met al je vrienden te borrelen.

En wil je zitplek voor meer dan twee personen én wil je graag een boekenkast? Prima! Met deze woonhack kan dat namelijk allebei! Maak een bankje waar je op kunt zitten en 'verberg' hier een boekenkast in. Tip: zet hier wel alleen de boeken in die je niet snel nodig hebt. In de praktijk zal je toch minder graag op je knieën gaan om je favoriete boeken te pakken.

Super handig: een bankje en boekenkast in één. Bron: Paige Jones

6. Vermijd te veel 'frutsels'

Ik houd als geen ander van tierelantijntjes. Een fotolijstje hier, een mooie kaars daar. Vergeet alleen niet dat je het (alsof we het zouden vergeten) te doen hebt met 30m2. Het wordt dus al gauw te veel, waardoor jouw gezellige kaars ervoor zorgt dat het rommelig lijkt. Probeer je decoratie tot één of in elk geval weinig plekken te beperken en zorg eerder voor een aantal grotere items. Heb je te veel? Stop de rest weg in een kast en wissel je 'collectie' eens in de zoveel tijd. Zo voelt het ook nog eens alsof je een nieuwe inrichting hebt.

Er zijn diverse woonhacks die je kunt toepassen om beter gebruik te maken van de (kleine) ruimte die je hebt of om de ruimte optisch groter te laten lijken. Gelukkig hoef je met deze woonhacks geen (grote) verbouwingen aan te gaan in je huis. Enne, wat is jouw woonhack? Gooi 'm hieronder, ik ben nieuwsgierig!

Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen