Zorgverzekering: wel of geen hoog eigen risico?
06 december 2021 

Zorgverzekering: wel of geen hoog eigen risico?

Niet iedereen is gezegend met ouders die elk jaar de zorgverzekering regelen. Of je komt op een leeftijd dat je het echt zelf moet gaan doen. Dan waan je je ineens in de wereld van duizenden verzekeringen die je moet afsluiten, “want dat is zo verstandig”. De zorgverzekering is één van de verzekeringen waar je onder normale omstandigheden niet uitkomt en tegelijkertijd een waar de afgelopen jaren ontzettend veel in is veranderd. Sinds een aantal jaar kan het eigen risico verhoogd worden, waardoor de premie van je zorgverzekering omlaag gaat. Dat kan maandelijks veel geld schelen, maar is het wel verstandig om te doen? Bespaar je er echt zo veel geld mee?

Wat zit er precies in het basispakket?

Het basispakket van de zorgverzekering wordt bepaald door de overheid en is voor iedereen gelijk. Denk aan medicijnen, specialisten, de huisarts en verloskundige zorg. Het verschil van zorgverzekeraar zit meestal in de keuze uit ziekenhuizen of specialisten die zijn aangesloten bij de desbetreffende verzekeraar (waar ze wel of geen contract mee hebben). Geen eigen keuze maken, is over het algemeen voordeliger, want dan weet je sowieso dat het ziekenhuis of de specialist binnen het basispakket valt. 

Let op: naast het verschil in de aangesloten zorginstellingen, verschillen de kosten voor het basispakket per zorgverzekeraar. Hier zit soms zelfs een verschil in van tientallen euro's.

Verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage

Wat veel mensen niet weten is dat er een verschil zit tussen je eigen risico en je eigen bijdrage. De eigen bijdrage zijn de kosten die je maakt voor aanvullende zorg. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor een bril, lenzen of sommige geneesmiddelen. Het volledige overzicht vind je hier. Over het algemeen kun je je voor sommige kosten aanvullend laten verzekeren (denk aan een brilverzekering of tandartsverzekering). Let op: dit verschilt per zorgverzekeraar en dekt niet altijd de volledige eigen bijdrage. Zoek dit van tevoren dus goed uit!

Het eigen risico is een bedrag aan zorgkosten dat je elk kalenderjaar (van 1 januari tot en met 31 december) eerst zelf moet betalen voor je basisverzekering het vergoedt. Het is een bedrag van minimaal € 385 per jaar, dit bedrag is voor iedereen gelijk en wordt bepaald door de overheid. Bijna alle zorg kent een eigen risico. Ga je naar het ziekenhuis, betaal je eigen risico. Word je opgehaald door een ambulance, betaal je eigen risico. 

Ditzo geeft een duidelijk voorbeeld van een eigen risico van € 385:

  • Je haalt medicijnen voor € 80 bij de apotheek.
  • Jij stuurt naar Ditzo de rekening, maar ze betalen niets uit. De rekening wordt ingehouden op het eigen risico, dit bedrag betaal je dus zelf.
  • Er staat nog € 305 aan eigen risico open.
  • Je gaat naar het ziekenhuis. De rekening is € 500.
  • Het ziekenhuis stuurt naar Ditzo de rekening. Ze betalen de volledige rekening van € 500 aan het ziekenhuis.
  • Zij sturen jou een eigen risico nota voor de resterende € 305.
  • Alle andere zorgkosten die jij in dat jaar maakt, betaalt de verzekeraar, omdat het eigen risico verbruikt is.

Mocht je geen zorg meer gebruiken in dat jaar, behalve de medicijnen, heb je dus zelf € 80 betaald en komt die € 305 eigen risico aan het eind van het jaar te vervallen. Per 1 januari start je dan weer met het wettelijke eigen risico van € 385.

Dan is er ook nog het vrijwillig eigen risico. Het eigen risico waarmee je die korting krijgt op je zorgpremie! Je kan je eigen risico maximaal ophogen met € 500.

Hoeveel korting bij een hoger eigen risico?

Hoeveel korting je krijgt op de premie als je kiest voor een hoger eigen risico, verschilt per zorgverzekeraar. Maar het kan wel oplopen tot 25 euro per maand. Dat is op jaarbasis € 300! Hoe hoger je eigen risico, hoe lager de premie. Maar let op: hoe meer je ook zelf moet betalen zodra je zorg nodig hebt.

Ditzo geeft bijvoorbeeld de volgende kortingen per maand (deze bedragen verschillen per zorgverzekeraar):

Eigen risico €385 - €0,- korting
Eigen risico €485 - €4,17 korting
Eigen risico €585 - €8,33 korting
Eigen risico €685 - €10,42 korting
Eigen risico €785 - €12,50 korting
Eigen risico €885 - €17,50 korting

Je eigen risico verhogen: wel of niet doen?

De vraag of je je eigen risico moet verhogen, blijft een lastige. De zorgwijzer heeft een mooi overzicht gemaakt:

Ga je één keer met een ambulance mee? Dan betaal je zo’n € 600 eigen risico. Wanneer je een maximaal eigen risico hebt, zul je dit dus wel moeten kunnen betalen. Is dit geen probleem door bijvoorbeeld een gezonde spaarrekening? Dan kun je prima je eigen risico verhogen.

Heb je geen financieel vangnet of maak je vaak gebruik van je zorgverzekering? Dan is het misschien niet zo slim om je eigen risico omhoog te gooien.

Uiteindelijk heet het niet voor niets een verzekering: het biedt je zekerheid in onzekere (en soms lastige) tijden. Zodat wanneer je je been breekt, niet ook nog eens krom hoeft te liggen vanwege de zorgkosten, maar (misschien in die geleende rolstoel uit je basispakket) toch leuke dingen kunt blijven doen met je vrienden.

Dus je eigen risico verhogen, kan je best wat geld schelen op jaarbasis. Maar kijk ook zeker naar je financiële situatie. Hoe hoger je eigen risico, hoe meer je zelf moet betalen als je zorg nodig hebt. Dit moet je financieel wel kunnen dragen, want anders is die korting op jaarbasis niet zo interessant voor jou. En als je jaarlijks veel zorg nodig hebt, dan is een hoger eigen risico geen goed idee, omdat je dan te veel zelf moet betalen.

Naast het eigen risico van een zorgverzekering is een rechtsbijstandsverzekering ook een wel-niet dilemma. Benieuwd of het iets voor jou is? Lees dan het artikel dat wij hierover hebben geschreven!

Disclaimer: VLWSSN is geen financieel of medisch adviseur. Het blijft altijd belangrijk om je goed in te lezen om voor je eigen situatie de juiste keuze te maken.

Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen